Başa
Whatsapp
Schengen Vizesi

Schengen Vizesi Genel Bilgileri

Schengen Antlaşması, Avrupa Ekonomik Topluluğu üyesi beş ülke (Fransa, Batı Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg) arasında, sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldırmkı amacıyla; 1985 yılında Lüksemburg'un Schengen kasabasında imzalanmıştır.

1990 yılında ise bu anlaşmanın uygulanmasına yönelik sözleşmenin kabul edilmesi ile yeni bir süreç başlamıştır. Antlaşma hükümleri 1997 yılına kadar Avrupa Birliği hukukundan ayrı olmasına rağmen bu tarihte yapılan Amsterdam Antlaşması ile topluluk hukukuna dahil edilmiştir.

Anlaşma kapsamında kişilerin serbest dolaşımı, AB atandaşlarına garanti edilen temel bir haktır. Her AB vatandaşı özel formaliteler olmaksızın herhangi bir AB ülkesinde seyahat etme, çalışma ve yaşama hakkına sahiptir. Schengen işbirliği, vatandaşların sınır kontrollerine tabi tutulmadan iç sınırları geçmelerini sağlayarak daha özgürlükçü bir yapı oluşturmayı hedeflemiştir.

Sınırsız Schengen Bölgesi, 400 milyondan fazla AB vatandaşına ve AB topraklarında yasal olarak bulunan birçok AB üyesi olmayan vatandaşa, iş adamlarına, turistlere veya diğer kişilere serbest dolaşım hakkı vermektedir.

Schengen Bölgesine Katılma Koşulları

Schengen bölgesine katılmak sadece siyasi bir karar değildir. Ülkeler ayrıca ön koşulların gereğini de yerine getirmelidirler. Bu ön koşullar şunlardır:

» Diğer Schengen ülkeleri adına sınırların kontrol edilmesi ve tek tip Schengen vizesi verilmesi konusunda işbirliği yapmak,
» Schengen ülkeleri arasındaki sınır kontrolleri kaldırıldıktan sonra yüksek düzeyde güvenlik sağlamak için diğer Schengen devletlerinin kolluk kuvvetleri ile işbirliği yapmak,
» Kara, deniz ve hava sınırları (havaalanları) kontrolleri, vize verilmesi, polis işbirliği ve kişisel verilerin korunması gibi Schengen kurallarını uygulamak maksadıyla Schengen Bilgi Sistemi (SIS)'ne dahil olmak,
» Schengen bölgesine katılmadan önce ve mevzuatın doğru uygulanmasını sağlamak için periyodik olarak "Schengen Değerlendirmesi" sürecine dahil olmak.

Ortak Vize Politikası

Schengen devletlerinden biri tarafından verilen kısa süreli bir vize ile herhangi bir 180 günlük sürede 26 Schengen ülkesinde 90 güne kadar seyahat edilebilir. Bu dönemi aşan ziyaretler için vizeler ulusal prosedürlere tabidir.

VIS Vize Bilgi Sistemi

Gelişen teknoloji ile birlikte AB, sınır yönetimi ile ilgili bilgileri toplamak, işlemek ve paylaşmak için büyük ölçekli BT sistemleri geliştirilmiştir. Ortak AB vize politikasının uygulanmasını destekleyen Vize Bilgi Sistemi bu araçlardan biridir.

Vize Bilgi Sistemi (VIS), merkezi bir BT sistemi ve bu merkezi sistemi ulusal sistemlere bağlayan bir iletişim altyapısından oluşmakta olup Schengen devletleri arasında vize bilgilerine yönelik veri alışverişi sağlamaktadır.

Bu sistem, AB üyesi olmayan ülkelerdeki konsoloslukları ve Schengen devletlerinin tüm dış sınır geçiş noktalarını birbirine bağlar. Schengen bölgesini ziyaret etmek veya geçiş yapmak için kısa süreli vize başvurularıyla ilgili verileri ve kararları işler. Sistem parmak izi tanımlama ve doğrulama amacıyla biyometrik eşleştirme gereçekleştirebilir.



Schengen Ülkeleri

Bugün, Schengen Bölgesi Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, İrlanda, Romanya ve Birleşik Krallık hariç çoğu AB ülkesini kapsamaktadır. Bulgaristan ve Romanya şu anda Schengen bölgesine katılma sürecindedir. AB dışı ülkelerden İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenştayn Schengen bölgesine katılmışlardır.

Şu anda Schengen Bölgesi 26 üye ülkeden oluşmaktadır.

Üye ülkelerden;

» 22 üye Schengen müktesebatını tam olarak uygular,
» Bunlardan EFTA üyesi olan dördü, Schengen anlaşmasıyla ilgili belirli anlaşmalar yoluyla Schengen müktesebatını uygular,
» İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lichtenstein, Schengen bölgesinin üyeleridir, ancak AB üyesi değillerdir,
» Monako, San Marino ve Vatikan ise sınırlarını açmıştır, ancak vizesiz bölge üyesi değillerdir,
» Azorlar, Madeira ve Kanarya Adaları, AB'nin özel üyeleridir ve Avrupa kıtasının dışında olsalar bile Schengen bölgesinin bir parçasıdırlar,
» Schengen bölgesine katılmamış beş AB üyesi ülke daha bulunmaktadır, bunlar; İrlanda, Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Kıbrıs'tır.

Schengen bölgesinin dış sınırları 50.000 km uzunluğundadır ve bunun %80'i deniz ve %20'si ise kara sınırıdır. 4,312,099 km2'lik bir alanda yüzlerce havaalanı ve deniz limanı, birçok geçiş noktası ve 419,392,429 vatandaş bulunmaktadır.



Schengen Başvuru Merkezleri

Birkaç Schengen ülkesini ziyaret etmeyi planlıyorsanız ve konaklamalar eşit uzunlukta olacaksa, Schengen bölgesine girerken dış sınırları geçeceğiniz ilk ülkenin Konsolosluğuna başvurmanız gerekmektedir.

Genel bir kural olarak, ikamet ettiğiniz ülke için bölgesel yetkinliğe sahip Konsolosluğa vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.

Başvuru, amaçlanan ziyaretten en az 15 gün önce Konsolosluğa sunulmalı ve yolculuğun başlangıç tarihinden itibaren üç aydan daha önce teslim edilmemelidir.

Vize başvuruları ülkeler tarafından yetkilendirilmiş kurumlar tarafından teslim alınarak ilgili konsolosluklara iletilmektedir.

Bu kapsamda, ülkeler tarafından yetkilendirilmiş kurumlar ve başvuru merkezleri aşağıda olduğu gibidir:

ÜLKE YETKİLİ KURUM BAŞVURU MERKEZLERİ
Belçika VFS Global Ankara, İstanbul, Gaziantep, Antalya, Bodrum
Avusturya VFS Global İstanbul (Beyoğlu/Altunizade), Bursa, Edirne, Ankara, Antalya, Izmir, Muğla (Bodrum), Gaziantep und Trabzon.
Çek Cumhuriyeti VFS Global İstanbul (Beyoğlu/Altunizade), Ankara, Antalya, Izmir
Danimarka VFS Global Ankara, Izmir, Antalya, Gaziantep
Estonya VFS Global İstanbul (Beyoğlu/Altunizade), Ankara, Antalya, Izmir, Ayvalık, Bodrum, Bursa, Çeşme, Edirne, Gaziantep, Kuşadası, Marmaris, Trabzon
Finlandiya VFS Global Ankara, İstanbul, Antalya
Fransa VFS Global İstanbul (Beyoğlu/Altunizade), Ankara, Izmir
Almanya İdata İstanbul Avrupa (Gayrettepe), İstanbul VIP (Harbiye), İstanbul Asya (Altunizade), Ankara, İzmir, Bursa, Gaziantep, Antalya, Trabzon
Mobil Başvuru Ofisleri : Adana, Malatya , Diyarbakır, Sakarya, Kocaeli, Çorlu, Kahramanmaraş
Yunanistan Kosmos Visa İstanbul
Yunanistan VFS Global Ankara, Antalya, Ayvalık, Bodrum, Çeşme, Edirne, İzmir, Gaziantep, Kuşadası, Marmaris
Macaristan AS Visa Solutions Ankara, İstanbul, İzmir
İzlanda VFS Global Ankara, Izmir, Antalya, Gaziantep
İtalya İdata İstanbul Avrupa (Gayrettepe), İstanbul VIP (Harbiye), İstanbul Asya (Altunizade), Bursa, Trabzon
Letonya VFS Global İstanbul (Beyoğlu/Altunizade), Ankara, Antalya, Izmir, Bodrum, Bursa, Edirne, Gaziantep, Trabzon
Litvanya VFS Global İstanbul (Beyoğlu/Altunizade), Ankara, Antalya, Izmir, Bodrum, Bursa, Edirne, Gaziantep, Trabzon
Lüksemburg VFS Global İstanbul Ankara, İzmir
Malta VFS Global İstanbul (Beyoğlu/Altunizade), Ankara, Antalya, Izmir, Bodrum, Bursa, Edirne, Gaziantep, Trabzon
Hollanda VFS Global İstanbul (Beyoğlu/Altunizade), Ankara, Antalya, Izmir, Bodrum, Bursa, Edirne, Gaziantep
Norveç AS Visa Solutions Ankara, İstanbul, İzmir
Polonya VFS Global İstanbul (Beyoğlu/Altunizade), Ankara, Antalya, Izmir, Gaziantep, Trabzon
Portekiz AS Visa Solutions Ankara, İstanbul, İzmir
Slovakya VFS Global Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya
Slovenya AS Visa Solutions Ankara, İstanbul, İzmir
İspanya BLS International İstanbul, İzmir, Antalya
İsveç VFS Global Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya
İsviçre TLS Contact Ankara, İstanbul
Lihtenştayn VFS Global Ankara, İstanbul, Gaziantep, Antalya, Bodrum


Schengen için Gerekli Belgeler

1 - Pasaport: Pasaport son 10 yıl içinde verilmiş olmalı ve en az iki boş sayfa içermelidir. Pasaport, Schengen topraklarından ayrılmayı düşündüğünüz tarihten en az 3 ay sonra veya birden fazla yolculuk durumunda, son kalış tarihinden sonra ayrılmayı düşündüğünüz tarihe kadar geçerli olmalıdır.

2 - Başvuru Formu: Seyahat belgenizde görünen herkes ayrı bir başvuru formu doldurmalıdır. 18 yaşından küçük çocuklar için vize başvuru formu bir ebeveyn veya vasi tarafından imzalanmalıdır.

3 - Fotoğraf: Yakın tarihli ve ICAO standartlarına uygun bir kimlik fotoğrafı olmalıdır.

4 - Randevu: Vize bilgi sistemine dahil olan ülkelerde, parmak izleriniz toplanacaktır (belirli başvuru kategorileri için muafiyetler mevcuttur). Bu nedenle 2014 sonrasında Schengen vize başvurusu yapmamış başvuru sahiplerinin bizzat randevu merkezine giderek parmak izi vermerli şarttır.

5 - Seyahat Sağlık Sigortası: Acil tıbbi müdahale, hastaneye yatış ve geri dönüş (ölüm durumunda dahil) kapsayan asgari 30.000 EUR'luk bir seyahat sağlık sigortası yaptırılmalıdır. Bu sigorta tüm Schengen bölgesi için ve kalış süresi boyunca geçerli olmalıdır. Sigorta periyodu seyahat başlangıç tarihinden bir gün öncesi ile bitiş tarihinden bir gün sonrasını kapsayacak şekilde olmalıdır.

6 - Kalış Amacınızı ve Seyahatinizi Gösterir Belgeler: Kalış amacı ile ilgili çeşitli belgeler, kalış ve konaklama rezervasyonlarınız sunulmalıdır.

Hemen Başvuru Yapın
Kişisel / İletişim Bilgileriniz
Vize Başvurusu Yapılan Ülke

Tüm hakları saklıdır © GLOBALMANYA DANIŞMANLIK

Tasarım ve Programlama AJANSWEB